PalmCAT.org  

Programari
Altres seccions Fòrum, Ajuda,... English Clica per sortir a un lloc adeqüat!
Google

PalmCAT
www
usuaris connectats
Notícies
Categories
- Aplicacions
- Com es fa?
- Programació
- Bluetooth
Arxiu
maig 2003
juny 2003
juliol 2003
agost 2003
setembre 2003
octubre 2003
novembre 2003
desembre 2003
gener 2004
febrer 2004
març 2004
abril 2004
maig 2004
juny 2004
juliol 2004
agost 2004
Enllaços
Coses Palm
Raïms
Xavi Caballé
iMàtica
La Malla
Mal Camí
Ninots estranys
Mike Rohde
Palm Tipsheet
SourceForge
Freewarepalm
Memoware
Palm
Softcatalà
Vilaweb
DiM
RdR
Membre de


xml-atom
Escriu-nos:

Titulars


Informàtica de butxaca en català - Notícies
Pàgina barrufada amb Blogger.
Bones vacances!
   divendres, juliol 30, 2004
Enllaç permanent

Categoria: General

La gran majoria de catalans comença aquest cap de setmana les seves vacances. Cal recomanar prudència en aquestes dates, atès que a l'any 2003 hi va haver 4373 morts i ferits greus a les vies catalanes. La prudència comença per una bona planificació. I per a una bona planificació, convé consultar l'estat del Trànsit.

Clar que, per evitar els problemes de trànsit, sempre ens queden els transports públics, pels quals el programa Métro pot ser una bona ajuda.
Si sou dels afortunats que viatjaran a altres àrees lingüístiques, podeu emportar-vos el diccionari Lingo.
Per part nostre, seguirem aquí i, tot i que baixarem el ritme de notícies diàries, la previsió és que les seccions setmanals segueixin com fins ara.

Bones vacances!

Següent: Caiguda parcial
Anterior: Canvi de servidor
Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (3a part).
   dimecres, juliol 28, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Programació

Requisits a l'hora de crear aplicacions per a dispositius Palm OS.

Les característiques pròpies dels ordinadors de butxaca, les seves virtuts i avantatges fan que els requisits a l'hora de desenvolupar aplicacions siguin lleugerament diferents dels d'aplicacions per a ordinadors de sobretaula.

A l'hora de crear una aplicació PalmOS haurem de tenir en compte que:

La interfície d'usuari és molt important, cal un correcte ús dels elements que ens facilita PalmOS.
En un ordinador de sobretaula, l'usuari pot utilitzar el ratolí i el teclat indiferentment. En un ordinador de butxaca, el principal instrument és l'stylus (llapis o punter), i de manera secundària, el teclat virtual que s'activa a pantalla o l'escriptura Graffiti. Per tant, l'aplicació ha de facilitar al màxim que l'usuari la pugui utilitzar amb el mínim de complicació.

El tamany final de l'aplicació
Per memòria que puguin tenir actualment els ordinadors de butxaca (a partir de 2 Mb en amunt i amb la possibilitat d'afegir targetes de memòria), cal que la nostra aplicació n'ocupi el mínim possible, ja que sempre podrem carregar el Palm amb més aplicacions i dades. En una aplicació per a un ordinador de sobretaula, la limitació de memòria fins a cert punt no és important, ja sigui la RAM o l'espai en disc, les aplicacions arriben a ocupar molt.

L'espai de pantalla és reduït
En un Palm, segons el model, treballem amb pantalles de 160x160, 320x320 o 320x480. En un ordinador de sobretaula, actualment, la majoria de monitors ja treballen per defecte a 800x600. És evident que una aplicació en un ordinador de sobretaula no pateix problemes de manca d'espai de pantalla.
En un ordinador de butxaca hem de ser capaços d'aprofitar al màxim l'espai de pantalla, simplificant la quantitat d'elements d'interfície utilitzats i mostrar només la informació necessària a cada moment.

Els menús estan amagats
Per aprofitar el màxim d'espai, els menús de qualsevol aplicació PalmOS estan amagats i només es mostren quan l'usuari toca (amb l'stylus) la pestanya de nom de l'aplicació o la icona de menús que hi ha a la zona d'escriptura. No ens hem de refiar que qualsevol usuari coneixerà/recordarà aquesta funció. I, en tot cas, hem d'evitar a l'usuari l'obligació d'activar sovint el menús per qualsevol funció. En un ordinador de sobretaula l'ús del ratolí o de les combinacions de teclat fan més viable l'ús intensiu de menús, però, en un ordinador de butxaca, això es converteix en un entrebanc per a l'usuari

Reduir al mínim possible
En la documentació de desenvolupament de PalmOS es comenta que en general en els ordinadors de sobretaula els usuaris utilitzen només el 20% de les prestacions d'un programa durant el 80% de temps del seu ús. Cal dissenyar eficientment les nostres aplicacions perquè s'ajustin a una tasca molt específica. Un ordinador de butxaca s'utilitza sovint en situacions que requereixen agilitat d'ús i immediatesa, no calen súper aplicacions amb moltíssimes prestacions, només aplicacions que fan tasques molt concretes.

Aquests conceptes afecten tant a les aplicacions compilades com a les aplicacions script. La diferència fonamental és que les aplicacions script s'executen dins d'una altra aplicació, que és la que encapsula l'ús de la interfície d'usuari de PalmOS. Això significa, per exemple, que l'aplicació script en si ocuparà molt poc, però el que ocuparà molta més memòria serà el programa que el permet executar.

Per exemple, l'SmallBasic ocupa 325k. Si l'utilitzem per crear un programa que reculli que ens permeti convertir d'euros a pessetes i viceversa, ens trobarem que:

Per utilitzar el programa cal utilitzar l'SmallBasic, per tant, el programa en si ocuparà molt poc (en aquest cas) uns 2k, però tot l'SmallBasic ocupa 325K.

Si el mateix programa de conversió d'euros a pessetes el desenvolupem amb C i la API de PalmOS i el compilem, tindrem una aplicació de només 3k.

La diferència és significativa: amb 3k fem el mateix que amb el que hem necessitat 327 k (32d k+ 2k) amb SmallBasic.

El programa compilat és molt senzill d'utilitzar, l'engeguem, escrivim l'import i obtenim la conversió. En canvi per utilitzar el que està fet en l'SmallBasic, primer hem d'engegar l'SmallBasic, carregar el programa i executar-lo. Amb l'afegit que no podrem utilitzar elements propis de la interfície d'usuari de PalmOS ja que, en el cas de l'SmallBasic, la interacció amb els programes té l'aspecte de la tradicional consola de DOS.

Si un altre usuari ha d'utilitzar aquest programa i nosaltres l'hem creat amb SmallBasic, obliguem l'usuari a disposar de l'intèrpret (Smallbasic.prc), tenir espai suficient en el seu Palm, disposar del script (un fitxer *.pdb amb el programa) i saber carregar-lo i engegar-lo.

Si a l'usuari li facilitem només un fitxer PRC (el que hem creat a C i compilat) només ha d'instal·lar i executar per tenir el programa funcionant i utilitzant elements de la interfície d'usuari de PalmOS (per exemple, botons o menús).

Amb això no vull dir que SmallBasic no sigui pràctic ni viable, simplement vull mostrar que hi ha uns requisits que cal tenir en compte a l'hora de desenvolupar aplicacions per PalmOS, requisits que són diferents de crear una aplicació per ordinadors de sobretaula i que sovint ens ajuden a determinar quin ha de ser el concepte de desenvolupament.

En el cas concret de SmallBAsic, és un bona eina per crear les nostres pròpies aplicacions d'ús personal en el Palm, per interactuar amb dades (agenda, notes, ...) i per automatitzar/programar tasques i càlculs de manera més ràpida i flexible que en un cicle de desenvolupament basat en compilació.

El proper dimarts parlarem del model de programació basat en la interfície d'usuari i els events, amb què ja tindrem uns coneixements mínims per posar-nos a programar quelcom concret amb el cicle habitual de desenvolupament: codi font+recursos+compilació=fitxer PRC.

També us avanço que en els propers articles començaré a mostrar de manera complementària, exemples de programes fets en llenguatges script com SmallBasic i Rexx per tal de començar a adquirir paral·lelament experiència en els camps d'aplicació de la programació script.


Següent: Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (4a part).
Anterior: Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (2a part)Nova versió ampliada de la xarxa de transports de Barcelona
   dilluns, juliol 26, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Aplicacions

PalmCAT presenta una nova versió ampliada de la base dades de la xarxa de transports de la ciutat de Barcelona, per al programa Métro.
La nova versió inclou informació sobre els llocs d'interés, adreça, telèfons i pàgina web dels llocs d'interés, com ara l'aeroport, La Pedrera o el Fòrum de les Cultures, així com informació general sobre els transports de la ciutat, a més de l'estació de Metro del Fòrum de les Cultures.

Aquesta informació està en anglès, ja que ens ha semblat que era d'interés especial per als turistes de la ciutat.

De moment, l'únic lloc des del que es pot baixar la nova versió és PalmCAT.org. (Actualització, 27/7/04: Ja es pot descarrgear també de la web del programa Métro). Està inclosa a l'arxiu zip.
baixar Baixar

Següent: Nova versió de l'agenda A5
Anterior: WebCalendar en català


Notícies relacionades: Programari lliure i gratuït per a Palm OS en catalàOppenOffice i documents PalmDOC
   diumenge, juliol 25, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Com es fa?

Algú ha aconseguit obrir o desar documents en format PalmDOC amb l'OppenOffice? Jo no ho he aconseguit amb la versió oo 1.1.0, tot i que en instal·lar-lo he triat el component addicional del Write, "AportisDoc".

Per cert, si voleu fer-ho amb l'AbiWord, he explicat com es fa aquí: Com desar documents en format PalmDoc amb l'Abiword

Següent: Bases de dades
Anterior: Còpia de seguretat d'un ordinador amb PalmOS

Notícies relacionades: Com desar documents en format PalmDoc amb l'Abiword
WebCalendar en català
   dissabte, juliol 24, 2004
Enllaç permanent


WebCalendar
Categoria: Aplicacions

WebCalendar és una aplicació PHP que pot servir tant per mantenir un calendari o agenda per a un usuari com per a tot un grup d'usuaris (públicament o en una intranet). També es pot configurar com una agenda d'actes i permet enviar notificacions per correu als participants d'un acte.

Permet compartir la vostra agenda amb iCalendar, vCalendar, pilot-datebook CSV (Palm Pilot) i install-datebook (Palm Pilot), amb les corresponents opcions per exportar i importar.

Cal tenir "control total" sobre el servidor on estigui instal·lat el WebCalendar ja que cal instal·lar mòduls de perl i accedir al sistema operatiu.

El procés d'instal·lació està explicat a l'arxiu INSTALL, inclòs amb la distribució.

El WebCalendar es pot sincronitzar amb una agenda amb sistema operatiu Palm amb el conducte Palm Sync, inclòs en aquest pegat.

La traducció de Webcalendar ha estat un treball en equip a Traduït - traduit.com coordinat per Albert Ràfols.

Següent: Nova versió ampliada de la xarxa de transports de Barcelona
Anterior: Tens correccions d'A5?


Notícies relacionades: PalmCAT presenta A5, la primera aplicació de butxaca d'alta resolució en catalàCanvi de servidor
   divendres, juliol 23, 2004
Enllaç permanent

Categoria: General 

Arran dels canvis de servidor fets a dia d'avui per poder oferir als usuaris de PalmCAT.org millor servei, és possible que algun apartat no funcioni prou bé. Agrairem que ens ho comuniqueu al Fòrum.

Següent: Bones vacances!
Anterior: L'Ajuntament de Barcelona aposta pel programari lliure


Notícies relacionades: Més millores a PalmCAT.org
Tens correccions d'A5?
   dijous, juliol 22, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Aplicacions

Estem preparant una nova versió corregida d'A5. Si heu trobat alguna correcció, afanyeu-vos a comentar-ho al Fòrum.

Següent: WebCalendar en català
Anterior: PalmCAT presenta ID-Plate una nova eina de butxaca en català


Notícies relacionades: Nova versió de l'agenda A5
PalmCAT presenta A5, la primera aplicació de butxaca d'alta resolució en catalàIntroducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (2a part).
   dimarts, juliol 20, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Programació
Dos conceptes de desenvolupament d'aplicacions.

En un ordinador de sobretaula podem crear programes compilats i independents (per exemple els coneguts *.exe del DOS/Windows) i també programes script que necessiten d'un altre programa, un intèrpret per poder-se executar. En l'univers PalmOS tenim les mateixes possibilitats, podem escollir quin d'aquests dos conceptes de desenvolupament ens interessa:

Programes compilats:
Cal crear-los en un entorn de desenvolupament on necessitarem un editor de text un compilador, un compilador de recursos i disposar de les llibreries de l'API de PalmOS. Es a dir, de l'accés a tot el conjunt de funcions que implementa PalmOS.

Amb tot això podrem crear fitxers *.prc, els executables de PalmOS, que funcionen en qualsevol Palm sense necessitat de més coses.

Entorns típics de desenvolupament son:
Programes script:
Per crear un script, només necessitarem un editor de text però per executar-lo caldrà disposar de l'intèrpret, el programa que s'encarrega d'entendre i fer tot el que hem explicat en l'script, i el que per tant implementa l'accés a les funcionalitats del PalmOS.

Per tant si fem aplicacions script i les volem distribuir a d'altres usuaris ens haurem d'assegurar que tenen instal·lat en el seu Palm, l'intèrpret necessari, o en tot cas també els hi haurem de facilitar nosaltres (si la llicencia d'ús ho permet)

Llenguatges scripts típics en PalmOS són:
L'ús d'un llenguatge script ens permet un ràpid accés a la programació d'una aplicació directament en el Palm, amb facilitat i sense tenir que entrar en el cicle típic d'una aplicació compilada.

Un bon exemple d'això és l'SmallBasic que en els seus orígens va ser creat amb la intenció de disposar en el Palm, d'una potent i versàtil "calculadora" programable i amb capacitat de representar gràfics.

Utilitzar un llenguatge script ens aïlla de conèixer en detall l'API de PalmOS doncs és l'intèrpret el que encapsula totes les funcionalitats i ens hi permet accedir utilitzant ben poques ordres, per tant sempre és una opció més senzilla que desenvolupar una aplicació compilada en que fem un ús directe de l'API, per contra una aplicació script no permet disposar de les avantatges d'una aplicació compilada: optimització, velocitat i autonomia.

Per tant, per determinar quin concepte de desenvolupament ens interessa, és bo tenir clar el tipus d'aplicacions que volem crear i quin ús s'ha de fer.

Un últim exemple, si volem crear i comercialitzar una aplicació per Palm, sens dubte haurem d'optar per crear una aplicació compilada. En canvi si l'únic que volem és programar el nostre Palm per realitzar, per exemple, determinats càlculs tècnics, podem utilitzar un llenguatge script, que sempre és més directe i ens aïlla de la complexitat de crear aplicacions compilades. Sovint doncs l'ús d'un llenguatge script és idoni per programar petites tasques.

Una variant d'aquests dos conceptes és la possibilitat de crear aplicacions compilades en el Palm. Es a dir, que programem i compilem directament en el Palm i no s'utilitza per res l'ordinador de sobretaula.
Hi ha diferents opcions per fer-ho, algunes de comercials i d'altres de gratuïtes:

El proper dimarts parlarem dels requisits que han de tenir les aplicacions PalmOS i que les diferencien de les tradicionals aplicacions d'ordinadors de sobretaula, ho veurem des del punt de vista de l'aplicació compilada i de l'aplicació script.


Següent: Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (3a part)
Anterior: Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a PalmOS (1a part)L'Ajuntament de Barcelona aposta pel programari lliure
Enllaç permanent

Categoria: General

El regidor de Ciutat del Coneixement de l'Ajuntament de Barcelona, el
republicà Jaume Oliveras, presentarà en el Ple Municipal de demà una Mesura
de Govern que compromet el consistori a fomentar el programari lliure en
català i a començar la migració dels sistemes informàtics de l'Ajuntament
i els organismes i empreses depenents. Barcelona segueix, així, el camí
iniciat per altres grans ciutats i administracions públiques d'arreu del
món, i, paral·lelament, normalitzarà lingüísticament els seus sistemes
informàtics.

Següent: Canvi de servidor
Anterior: Més millores a PalmCAT.org


Notícies relacionades: Per què a PalmCAT apostem per al programari lliure?Més millores a PalmCAT.org
   dilluns, juliol 19, 2004
Enllaç permanent

Categoria: General

Tenim més millores per tal de facilitar la navegació a PalmCAT.org:
 • L'enllaç permanent passa al principi de la notícia.
 • Categories.
 • Enllaços a les notícies següent i anterior de la mateixa categoria.
 • La lletra d'aquests enllaços es redueix.
Què et sembla? comenta-ho!

Següent: L'Ajuntament de Barcelona aposta pel programari lliure
Anterior: Enllaços a les darreres notícies
Còpia de seguretat d'un ordinador amb PalmOS
   dissabte, juliol 17, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Com es fa?

Convé tenir una còpia de seguretat recent de l'ordinador de butxaca, sobretot si sovint provem programes nous.

Solució senzilla:
Cal adquirir un programa en anglès: BackupBuddy. De fet, és un conjunt d'aplicacions i eines imprescindible per a tothom que faci servir l'ordinador per a tasques importants.
Programadors catalans: aquí hi ha feina a fer!

Solució més avançada:
A PalmOS, els arxius tenen un bit que es diu "Backup", que és el que decideix quins arxius es copien a la carpeta Backup quan el sincronitzem amb l'escriptori. Aquest bit es pot canviar fàcilment amb aplicacions com ara el Filez o el File Man. Això permet indicar quins arxius volem que es desin a l'escriptori, i per tant, es restaurin en cas de desastre.

Següent: OppenOffice i documents PalmDOC
Anterior: Formats de documents per a ordinadors de butxacaFormats de documents per a ordinadors de butxaca
   divendres, juliol 16, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Com es fa?

Els ordinadors de butxaca treballen amb els arxius de manera diferent de com ho fa, per exemple, la plataforma Windows.

En el cas del sistema operatiu PalmOS, quan carreguem un arxiu des de l'escriptori Windows o Mac (Palm Desktop) a l'ordinador de butxaca, veiem uns arxius (.prc) o (.pdb). Tanmateix, això no diu res del format dels arxius, només són les extensions dels noms dels arxius a l'escriptori.

Aquestes extensions dels noms dels arxius (.prc) o (.pdb) no diuen quin programa cal per llegir el document a l'ordinador de butxaca. En lloc d'això, cal saber quin és el format del document.

Normalment els arxius (.pdb) (Palm Data Base) es fan servir per a les dades, com ara documents, que utilitzen les aplicacions, i els (.prc) (Palm Resource File) per a les aplicacions o programari, tot i que els arxius (.prc) també es poden fer servir per a dades, com ara el documents.

Tots els arxius que es poden baixar de PalmCAT.org comprimits inclouen, a més del programa en català per llegir-lo, un arxiu "Llegeix-me" que explica el tipus de format, el nom del programa que cal per llegir-lo, on es pot baixar la darrera versió i que s'ha baixat de PalmCAT.org. Si passeu aquest documents a un altre usuari, envieu també aquest document.

Avançat: Com saber el format d'un arxiu .pdb? 

L'escriptori
Opció 1)
Amb Windows podeu instal·lar el programa PalmXP

Opció 2)
Obriu l'arxiu amb un editor de text i veureu al principi els codis de Tipus i Creador. Per exemple, si un arxiu .pdb o .prc conté al principi el text "TEXtREAd", és un arxiu PalmDOC 

A l'ordinador de butxaca
Calen utilitats específiques, com ara el Filez o el File Man

Tipus d'arxiu dels documents i programari que es pot trobar a PalmCAT:

DATAMWH2 = AstroInfo
DB00DBOS = DB (Database program)
TEXtREAd = DOC
DatatpEM = Euro 2004
GkyrGtkr = Keyring
DATAlngo = Lingo
DATAMTro = Métro
DataPlkr = Plucker
TimeUMTX = UniMatrix
DataTeap = TeaPot

Els formats més utilitzats per llegir documents en un ordinador de butxaca i en què PalmCAT prepara els seus documents són:

PalmDOC Un format de text que es pot llegir pràcticament des de qualsevol ordinador de butxaca i molt sistemes operatius d'escriptori. No s'ha de confondre amb el format DOC de Word.

Plucker Un format extès de text i gràfics específic per a ordinadors de butxaca

Enllaços
Formats de documents per a ordinadors de butxaca
PalmXP

Següent: Còpia de seguretat d'un ordinador amb PalmOS
Anterior: Tipus de reiniciacions (reset)

Notícies relacionades:
Com desar documents en format PalmDoc amb l'Abiword
Nova versió de Plucker d'alta resolució
Nova versió 0.5.0 en català de l'editor SiEd
PalmCAT presenta ID-Plate una nova eina de butxaca en català
   dijous, juliol 15, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Aplicacions

ID-plate en català per a PalmOS
Visualitzador de la informació del sistema per a ordinadors amb sistema operatiu Palm.

ID-plate és un visualitzador de la informació del sistema per a ordinadors Palm, amb suport específic per al Clié. Mostra la versió del Sistema Operatiu, tipus de processador, memòria, identificadors del model. A més, mostra informació del Clié, com el model i el nom en codi.

Els resultats es poden enviar per infrarojos, Bluetooth o SMS.

ID-Plate

Descripció:

Visualitzador de la informació del sistema per a ordinadors amb sistema operatiu Palm.

Característiques:

Informa de:

 • versió del SO Palm
 • tipus de processador
 • mida de la memòria ROM i RAM
 • versió interna de la llibreria IrDA versió interna de la llibreria SMS
 • versió interna de la llibreria Bluetooth senyals de característiques de maquinari
 • identificadors del fabricant, dispositiu i HAL (als models OS 3.5 o posterior)
 • número de sèrie del dispositiu (als ordinadors amb flash rom)

Informació addicional per als Sony Clié (excepte el PEG-S300 i el PEG-S500C):
 • model
 • regió d'enviament
 • versió original del SO
 • velocitat original del processador i velocitat
 • nom en codi
 • revisió del sistema del dispositiu

Envia els resultats per infrarojos, Bluetooth o SMS
 • envia els resultats per infrarojos
 • envia els resultats per Bluetooth i SMS a alguns ordinadors Pal
 • permet el llançador del Clié
 • permet altres teclats, palanques i pantalles a l'AlphaSmart Dana, Fossil WristPDA, Garmin iQue, HandEra 330, Handspring Treo i Sony Clié


Categoria: Eines
Sistema Operatiu: PalmOS
Llicència: Programari gratuït
Mida: 9kB (zip)
Autor: Alvin Mok
Traducció dels arxius de llengua: PalmCAT.org

baixar Baixar

Següent: Tens correccions d'A5?
Anterior: Nota important sobre seguretat i Keyring

Notícies relacionades: Què és el Bluetooth?


Comentaris: "Se trata de una creación de Alvin Mok de gran utilidad para programadores de aplicaciones, pero también para palmeros curiosos por las interioridades de su cacharrito." Albert Cuesta - 30-7-2004


Tipus de reiniciacions (reset)
   dimecres, juliol 14, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Com es fa?

En el remot cas que l'ordinador de butxaca Palm no respongui, a causa d'una aplicació "poc respectuosa" amb les normes de programació, tenim el darrer recurs de reiniciar l'ordinador.

De menys a més greu, és a dir, per l'ordre amb què convé provar-los:

* Soft Reset - equival a reiniciar el Palm. Reinicia fent servir el forat de la part posterior.

* Semisoft o Warm Reset - equival a reiniciar el Windows en "mode segur". Reinicia prement la fletxa amunt mentre fas servir el forat de la part posterior. Aquesta reiniciació ignora tots els hacks i parxes del sistema, per això, un cop el problema estigui resolt, cal fer un soft reset per tornar l'ordinador a condicions normals. Aquesta reiniciació només s'hauria de fer servir amb problemes d'arrencada del sistema.

* Hard Reset - equival a esborrar tot el disc dur. Això torna l'ordinador a l'estat en què va sortir de fàbrica i ESBORRA totes les dades de manera permanent. Reinicia prement el botó d'engegar mentre fas servir el forat de la part posterior. Apareixerà un missatge de confirmació a la pantalla, "Esborrar totes les dades?" SÍ= "botó amunt". NO= "qualsevol altre botó". Per això, és interessant disposar d'una còpia de seguretat actualitzada.

Els nous Palms ja incorporen un llapis que es pot fer servir per fer el reset. En alguns d'antics també es pot descargolar un extrem perquè surti un estri adequat.
Un truc clàssic per als que porten piles és portar sempre un escuradents al compartiment de les piles.

Més informació

Següent : Formats de documents per a ordinadors de butxaca
Anterior: Com desar documents en format PalmDoc amb l'Abiword

Notícies relacionades:
Com desmuntar un Palm TungstenIntroducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (1a part).
   dimarts, juliol 13, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Programació

Amb aquest comencem una sèrie de 15 articles de publicació setmanal dedicats a la creació d'aplicacions per a dispositius Palm OS.

Desenvolupar aplicacions per a Palm OS no és gaire més complicat que fer-ho per a qualsevol dels altres habituals sistemes operatius: Windows, MacOS, *NIX..., però sí que hi ha una sèrie de característiques i recursos concrets que cal conèixer i dominar. Per tant, l'objectiu d'aquesta sèrie d'articles és mostrar aquestes eines, exposar els conceptes propis del desenvolupament per a Palm OS i presentar els principals recursos que tenim a l'abast; d'aquesta manera, qui estigui interessat a crear aplicacions per a Palm OS disposarà dels coneixements bàsics necessaris.Conceptes de la programació per a Palm OS
El primer que hem de tenir clar és que per crear aplicacions Palm OS no s'ha d'utilitzar cap mena de llenguatge de programació estrany i exclusiu, ni complicats entorns de desenvolupament, ni productes comercials cars. Més aviat al contrari.

Una de les característiques (i virtuts) del desenvolupament per a Palm OS és que podem treballar amb diferents llenguatges de programació (i per tant escollir el que ens sigui més idoni) i amb diferents entorns de desenvolupament, des del tradicional editor de text, compilador i enllaçador, fins a sofisticats IDE, com el nou Palm OS Developer Suite.

Per tant, el primer mite que podem trencar és el de la dificultat. Si, per exemple, ja tenim experiència en programació en llenguatge C, aprendre a programar aplicacions Palm OS serà relativament senzill.

Una altra característica a l'hora de crear aplicacions Palm OS és que totes (amb escasses excepcions) treballen utilitzant directament la GUI, la interfície d'usuari de Palm OS. Aquest és un tret diferencial vers la programació habitual en ordinadors de sobretaula, on podem treballar utilitzant interfícies d'usuari com Windows, MacOS, GTK, FLTK, WxWindows,... o pantalles de consola, com en la línia d'ordres de MS-DOS i els sistemes *NIX.

Principalment, crearem aplicacions Palm OS utilitzant l'ordinador de sobretaula, ja sigui Windows, MacOS o GNU/Linux. En tots tres sistemes tenim entorns de desenvolupament per a Palm OS, però també tenim la possibilitat de crear aplicacions directament a l'ordinador de butxaca, ja siguin programes independents (fitxers PRC) o programes que funcionen en el Palm mitjançant un intèrpret.

Escollir un sistema o un altre dependrà de les nostres necessitats i interessos. Per exemple, si volem desenvolupar sovint aplicacions relativament grans (en quantitat de codi) i en versions específiques (per a diferents versions de Palm OS) el més pràctic i còmode serà crear-les a l'ordinador de sobretaula; per contra, si volem crear petites aplicacions que ens ajudin en tasques molt concretes, les podem crear directament a la Palm. En ambdós casos tindrem fitxers independents que podrem distribuir a qualsevol usuari de Palm OS.

En el proper article presentarem en detall aquestes opcions de desenvolupament.


Següent article: Introducció al desenvolupament d'aplicacions per a Palm OS (2a part)


Notícies relacionades:
KeyLink o com aprofitar el teclat de l'ordinador per escriure a la Palm
Nova bitàcola de butxaca en catalàCom desar documents en format PalmDoc amb l'Abiword
   diumenge, juliol 11, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Com es fa?

Cal un connector (plugin) que es pot baixar lliurement des de: http://www.abisource.com/download/
a l'apartat AbiWord Import / Export Plugins*

Instal·lació

Trieu: Import / Export plugins

Un cop baixat aquest connector, cal instal·lar l'arxiu abiword-plugins-impexp-2.X.X.exe que haureu baixat.

Si accepteu la llicència GNU, podreu triar el tipus d'instal·lació (custom) i només cal que marqueu el quadre amb l'opció:

AbiPalmDoc (*.pdb) Plugin

Convé també triar la darrera opció:

Create Unistaller for I/E Plugins

Per tal de poder desintal·lar-lo més endavant.

En el següent pas us demanarà la carpeta on teniu l'AbiWord instal·lat. La podeu indicar amb el botó Navega.

Ús

Un cop instal·lat, quan deseu o exporteu un document, trobareu l'opció PalmDoc a la llista desplegable "Tipus de Fitxers".

Nota: aquestes instruccions han estat el·laborades per a Windows. Si ho has instal·lat a altres plataformes, envia'ns les instruccions al Fòrum de PalmCAT.org perquè les hi puguem afegir.

Següent: Tipus de reiniciacions (reset)
Anterior: KeyLink o com aprofitar el teclat de l'ordinador per escriure a la Palm

Notícies relacionades:
Formats de documents per a ordinadors de butxaca
Nova versió 0.5.0 en català de l'editor SiEd
L'equip de PalmCAT presenta el primer editor de textos per a ordinadors de butxaca en catalàQuè és una bitàcola? Com fer una bitàcola?
   dissabte, juliol 10, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Com es fa?

Aquesta pàgina de bitàcoles.net ho explica de forma senzilla i ens diu on la podem penjar: http://bitacoles.net/faq.htm

Notícies relacionades: Nova bitàcola de butxaca en català


M'interessa el sense fil (wireless)!
   divendres, juliol 09, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Sense fils

A OlotWireless http://www.olotwireless.net/catala/tecnics.htm hi trobaràs articles tècnics des de construcció d'antenes, modificacions, construcció d'adaptadors, configuracions de xarxes...

Altres enllaços:
Sensefils BCN La xarxa pública sense fil de Barcelona
Xarxa inalàmbrica lliure a SALT

Notícies relacionades:
Què és el Bluetooth?
Llocs per navegar amb un ordinador de butxaca
Com puc connectar-me sense fil (Wi-Fi) amb un Palm?
Navegar amb BluetoothNota important sobre seguretat i Keyring
   dimecres, juliol 07, 2004
Enllaç permanent

Categoria: Aplicacions

Ja que, en cas de pèrdua de l'ordinador de butxaca, la base de dades es podria extreure del Palm per ser analitzada amb un altre ordinador amb tècniques sofisticades, és recomanable fer servir una contrasenya principal de, com a mínim, 8 dígits a l'atzar (xifres, lletres i altres caràcters).
Per a més informació, vegeu la resposta 3 a la pàgina: Crypto

Per la seva importància, hem afegit aquesta informació a la pàgina sobre Keyring en català que manté PalmCAT.org

Següent: PalmCAT presenta ID-Plate una nova eina de butxaca en català
Anterior: Nova versió d'Euro 2004Millorar la qualitat de les imatges de la càmera integrada al Treo 600
   dilluns, juliol 05, 2004


Linux, Mac i Windows
Enllaç permanent

Categoria: General

Per entendre les diferències i característiques dels sistemes operatius més importants i no haver de llegir gaire, n'hi ha prou llegint aquesta pàgina d'Arlesoft .

Notícies relacionades:
Per què a PalmCAT apostem per al programari lliure?
Per què l'adaptació lingüística no pot ser lliure
Programari, llicències, garanties, multinacionals i el català
Programari lliure i gratuït per a Palm OS en catalàEnllaços a les darreres notícies
   dissabte, juliol 03, 2004
Enllaç permanent


Categoria: General

Hem fet alguns canvis a la plantilla del blog i, finalment, tenim la llista de les darreres notícies a l'esquerra i les notícies anteriors relacionades al final de cada notícia. També hem solucionat algun petit problema que tenia la plantilla amb els darrers canvis que havíem fet. Un altre dels beneficis del nou disseny és que es veu millor al Palm amb el plucker.
També, com podeu veure aquí mateix, el banner Flash ja és funcional.
Gràcies Daniel Ribes per l'ajuda !


Següent: Més millores a PalmCAT.org
Anterior: Per què a PalmCAT apostem per al programari lliure?

Notícies relacionades: Nova bitàcola de butxaca en catalàPer què a PalmCAT apostem per al programari lliure?
Enllaç permanent

Categoria: General

Donarem la paraula a Ricardo Galli Granada, del Deptartament de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de les Illes Balears:

Recollirem unes frases:

Respuesta 3: Si los informes, presentaciones y hojas de cálculo se pueden hacer perfectamente con OpenOffice.org, no tiene sentido gastar dinero en licencias de MS Office. Y tiene mucho menos sentido enseñar a usar "el Word" o "el Powerpoint" cuando se debe enseñar "procesamiento de textos" o "programa de presentaciones".

Respuesta 4: Por las mismas razones que el punto anterior, no tiene sentido pedir a los alumnos que entreguen prácticas o informes o formato Word o el pseudoestándar (que no lo es) RTF cuando podemos usar un formato del OOo, que además seguramente será parte del estándar OASIS y sus formatos ya son compatibles entre las diversas suites ofimáticas del software libre (por supuesto que el MS Office no asegura compatibilidad con ninguno de los otros).

L'article se centra en l'àrea docent universitària, però és perfectament aplicable a qualsevol altra.

L'únic argument que afegiriem és el despreci de les multinacionals pel català i les facilitats que trobem al programari lliure per a la seva traducció i adaptació.

Següent :Enllaços a les darreres notícies

Notícies relacionades:
L'Ajuntament de Barcelona aposta pel programari lliure
Linux, Mac i Windows
Per què l'adaptació lingüística no pot ser lliure
Programari, llicències, garanties, multinacionals i el català
Programari lliure i gratuït per a Palm OS en catalàEl català a la Constitució europea
   dijous, juliol 01, 2004
Enllaç permanent

Categoria: General

Una encertada anàlisi de la situació, signada per Lluis Jou i publicada ahir al diari Avui.

Notícies relacionades: Exigim el compliment de la Constitució!